Když jsem viděla leták z Lidlu na asijský týden, hned mi bylo jasné, že je ten pravý čas vyrobit svoje první sushi. Sushi mám totiž strašně ráda, je relativně lehké, dobré a taky zdravé. Přestože obsahuje rýži, která se při hubnutí ve větším množství moc nedoporučuje, malé porce, zelenina, mořské plody a ryby činí ze sushi dietní pokrm. Obsahuje vitamíny, minerální látky a dobré tuky a glykemický index je docela nízký díky mořské řase, rybám, tofu či přítomné zelenině.
Sushi bývá většinou dosti drahé, zvláště, pokud nemáte v plánu dát si jen 6-ti kouskovou sadu Maki-sushi, ale třeba více kusů, více druhů... proto se skutečně vyplatí "homemade-sushi". Potřebovat budete:
- "Sushirýži" , která je určená přímo na sushi (speciální japonská kulatá rýže)
- Rýžový ocet (ne jiný!), sůl, cukr
- Mořskou řasu Nori
- Sojovou omáčku
- Wasabi pastu
- Sezam
- Okurku
- Lososa (uzeného či syrového)
Sushi je docela variabilní, můžete ho naplnit čím chcete, nejčastěji se však plní okurkou, avokádem, tuňákem nebo lososem. Já jsem se docela bála syrového lososa (především o jeho čerstvost) a tak jsem použila uzeného. Sushi jsem taky naplnila praženým sezamem, okurkou a wasabi. Na internetu je k vidění spousta videí, receptů a postupů, jak sushi vyrobit. Já jsem skloubila několik dohromady a tohle je můj návod. (Mimochodem rolovací podložku na výrobu rolek už v Lidlu neměli, tak jsem použila papír potažený potravinářskou folií a taky to šlo:))
- Ze všeho nejdůležitější je rýže. Pokud máte tu správnou kulatou, pořádně ji propláchněte (cca 300 g). Klidně víckrát, ale hlavně, aby voda, která z rýže odtéká, byla čirá. Potom rýži zalijeme vodou v poměru rýže : voda - 1:1,5 Nejdřív přivedeme prudce k varu, poté stlumíme a vaříme, dokud se voda neodpaří.
- Rýži necháme vychladnout a potom ji smícháme se směsí rýžového octa, cukru a soli (6:6:1 - 60 ml octa, 60 g cukru a 10 g soli). Rýže musí do sebe tuhle směs jakoby "nacucnout".
- Když je rýže hezky chladná, vezmeme si vždy půlku řasy (ano, řasa se většinou půlí napůl), naneseme na ni 0,5 cm rýže, ale jeden okraj necháme tak 1 cm volný (dole na obrázku je ukázka). Doprostřed rýže dáme suroviny -nejprve lehkou tenkou vrstvičku wasabi pasty, dále rybu, pásky okurky, avokáda a posypeme sezamem.
- Rolku potom zarulujeme, volný 1 cm navlhčíme vodou a slepíme ke koncové řase. Vznikne rulička, kterou krájíme navlhčeným ostrým nožem na půlku a potom každou půlku na 3 dílky = celkem tedy vznikne 6 dílků.
- Namáčíme do sojovky smíchené s trochou wasabi křenu. Často se mezi jednotlivými kusy jí také naložený zázvor, ale ten jsem tentokrát vynechala.
Lady ještě malá ukázka, jak sushi rolovat:
Žádné komentáře:
Okomentovat