neděle 26. června 2016

Top objevy gastronomie

Posledních pár měsíců bylo hrozně moc důvodů ke slavení (narozeniny, státnice, promoce, výlety...) a navštěvování skvělých restaurací. Vybrala jsem pro Vás 4 nejzajímavěší, každou typově jinou, které mě velmi zaujaly.

1) Guston 
Guston na Žižkově je typická hipsterská záležitost. Vevnitř je různorodej nábytek: starý kancelářský židle, lavice, palety, rozdílný typy omítek, zajímavý svítidla apod. Chodí sem cizinci, Češi, podnikatelé i obyčejní smrtelníci, prostě opět různorodá skupinka lidí. Menu je taktéž rozmanité. Můžete si tu dát možské plody, ryby, zeleninu na sto způsobů, tatarák a především burgery. Fakt skvělé burgery. Vlastně bych řekla, že hned po Hardrocku SKORO  nejlepší burgery v Praze, které jsem zatím ochutnala. Já jsem měla fishburger, přítel klasický hovězí a oba byly delikátní. Hranolky naservírované v mističce a k tomu nádobky s omáčkami a zeleninou. Cenově vše vychází relativně levně, v porovnání s ostatními pražskými podniky. Byli jsme zde v podvečer a obsluha měla vážně frmol, takže trochu nestíhala a nebylo to nejrychlejší. Ale točí tu dobré pivo a podávají super domácí limonády, takže se můžete mezitím kochat okolím.






2) BBQ Smokehouse
Občas jezdím přes Vysoké Mýto do Prahy. A vždycky mě zaujme motorest kousek u cesty do Mýta, který je známý tím, že vevnitř vypadá jako bistro z Pulp fiction nebo Pomády. Klasická Amerika. Bílo červený design trochu jako v Jamesi Deanovi  v Praze, ale podstatně levnější. Dělají zde super burgery, které se fakt rozplývají na jazyku, ale taky klasické americké snídaně, domácí hranolky, žebírka, stripsy, wings, steaky nebo saláty. Polední menu je jen za 99,- (polévka, burger a nápoj). Já jsem měla american burger a banánový shake a byla to fakt lahůdka, navíc v krásném americkém interiéru, což byste kousek od nenápadné cesty u Mýta nečekali.






3) Chorvatský mlýn
Jestli milujete mořské plody a ryby stejně jako já, doporučuju tohle místo kousek za Prahou. Vlastně je to pořád v Praze, ale musíte jet až na Bořislavku a potom autobusem lesem až na odlehlé místo, které vypadá jako začátek nějaké vesničky. Po vstupu do restaurace se ale vše změní. Tohle místo není nijak extra nóbl, co se vzhledu týká. Po všech ostatních stránkách je ale úžasné. Personál se superpřátelský a ve všem vám okamžitě vyhoví, neustále dolívá nápoje, vykostí vám rybu, doporučí víno... Vína jsou zde fakt drahá, ale za ochutnání stojí. Hraje zde klasická chorvatská hudba a poté, co ochutnáte jejich hřebenatkym slávky, krevety, ryby nebo chobotničky, si připadáte vážně jako na Balkáně. Ceny jsou tu docela vysoké, ale vyplatí se si zde alespoň jednou zajít. Jejich domácí chleba je bomba. Jako dezert doporučuju bazalkový sorbet, protože kdo neochutnal, nepochopí.






Sépiové rizoto je jejich specialita a snad každý si ho zamiluje!
4) Entreé restaurant
Tahle restaurace na první pohled vypadá jako klasická posh-nóbl restaurace v centru Prahy, kam chodí jen celebrity, podnikatelé, politici apod. Leží však v Olomouci a navštěvují ji mladí lidé, senioři, cizinci, místní Moravané jako já, Pražáci a prostě široká základna strávníků. Už jen když vstoupíte do Resortu Hodolany (kde se Entreé nachází), připadáte si jako v jiném světě. Potom vkročíte do samotné restaurace a nestačíte se divit. Interiér je syntéza přírody, metalických materiálů, dřeva, betonu, kamenů, rostlin a světel. Hraje zde příjemná moderní hudba, které není rušivá. Personál se o vás neuvěřitelně stará, vysvětluje co s čím jíst, co k tomu, jak to kombinovat, o co se jedná. Můžete se dívat přímo do kuchyně, protože ta je vlastně součástí restaurace a samotného interiéru. Kuchaři přímo před vámi zdobí pokrmy. A klidně jich třeba pět pracuje zrovna na jednom chodu. Pokrmů tu není moc, ale můžete ochutnat degustační menu s 5 nebo 8 chody nebo si nakombinovat vlastní menu. Nejde o velikost porcí, o to, zda jíte maso, zeleninu nebo polévku, ale o spojení chutí, v čem jsou vážně mistři. Spojení chutí, hudby, přátelské atmosféry, přírody a moderního rázu, to je , oč tu běží. Všechmo korunuje cukrová vata z cibule s ořechy a mascarpone. 















Žádné komentáře:

Okomentovat