Máte rádi pohanku? Já jsem její velký fanoušek, především kvůli tomu, že je neuvěřitelně zdravá! Nejenže obsahuje známý rutin, velice užitečnou látku pro cévní systém a zdraví žil, je dobrá pro imunitní systém a krevní oběh, podporuje prokrvení, libido, posiluje vazivové tkáně a působí proti revmatickým onemocněním a artritidě. Taky obsahuje mangan, selen, zinek, měď, vitamín B1, B2, niacin, vitamin E a C.
Nejčastěji z pohanky dělám různé snídaňové kaše s ovocem, ořechy, kokosem nebo javorovým sirupem. Minulý týden jsem si ale udělala vynikající pohankové rizoto s žampiony a spoustou kari, takže dostalo celé jídlo lehce indický rozměr.
Ingredience na cca 3 porce:
- pohankové kroupy - zhruba půl balení, které je dole na obrázku
- vývar nebo voda (s vývarem chutné lépe:)) - vývar: kroupy 2:1
- 1 červená cibulka
- česnek - 1-2 stroužky podle chuti
- žampiony (250 g)
- kari, sůl
- olej
Postup:
- Nejdříve si připravíme vývar, se kterým pokrm chutná mnohem lépe. Poté dáme kroupy do hrnce, zalijeme vývarem (případně vodou) a v podstatě jen vaříme, dokud kroupy nezměknou a "nevyloupnou se".
- Zatímco se nám vaří kroupy z pohanky, nakrájíme si nadrobno cibulku, kterou necháme lehce osmahnout na kapce oleje. Poté si nakrájíme žampiony na tenké pásky a také je přidáme k cibulce. Směs restujeme, dokud lehce nezezlátne.
- Ke směsi přidáme lisovaný česnek, kari (2 lžičky) a sůl podle chuti. Promícháme a odstavíme z plamene.
- Měkkou pohanku slijeme a přidáme směs hub. Dobře promícháme a necháme chvíli odpočinout, aby si chutě "sedly". Poté podáváme.
Bon appétit!
Žádné komentáře:
Okomentovat