Jak víte, zkouším nejíst lepek a pořád to tu dokola zmiňuji :D. Jelikož mám pečivo ale moc ráda a chybí mi alespoň celozrnné housky, rozhodla jsem se upéct si vlastní bezlepkové pohankové pečivo. Je to v podstatě recept na klasické housky, ale pšeničná mouka je nahrazena pohankovou moukou a "kaší". Bohužel jsem neměla k dispozici troubu, ale pouze remosku. Nebylo to úplně to pravé ořechové, ale nějaký výsledek to mělo.
Na 2 velké housky je potřeba:
- 500g pohankové mouky nebo 400 g pohankové mouky a 100 g pohankové kaše
- sušené droždí- 1,5 lžičky
- lžička cukru
- 300 ml mléka
- 1-2 lžíce rozpuštěného másla
- 1 lžička soli
- žloutek
- vejce na potření
- semínka a koření na posypání
Jak na to:
- Nejdříve kvásek- v hrnečku ohřejeme mléko tak, aby bylo vlažné, horké mléko kvasinky zabíjí. 100 ml mléka si odlejeme do misky a přisypeme sušené droždí, 1 lžičku cukru, vše dobře zamícháme a necháme 10 minut stát. Do mísy dáme mouku, žloutek, sůl, máslo a zbylých 200 ml teplého mléka a nakonec i kvásek.
- Vše v míse vařečkou propracujeme, dále vyklopíme na vál a hněteme nejlépe tak 10 nebo 15 minut. Pečivo musí být doopravdy úplně hladké a dobře propracované. Výsledná hmota musí být hladká, lesklá, taková sametová a hlavně se nesmí lepit k válu i přesto, že nepřidáváte skoro žádnou mouku.
- Bochánek těsta dáme zpátky do mísy, poprášíme moukou a necháme na teplém místě asi hodinu kynout. Jestli nemáte tolik času, troubu předehřejte na 100 °C, vypněte ji a těsto tam vykyne zhruba za 10 nebo 15 minut
- Z vykynutého těsta vytvarujeme housky, bochánky, bagetky nebo cokoliv chceme.
- Housky umístíme na plech tak, aby mezi sebou měly důkladné mezery, zakryjeme utěrkou a ještě necháme dokynout asi půl hodinky. Vykynuté housky potřeme vajíčkem smíchaným s lžící studené vody, posypte kořením či bylinkami. Já použila hrubou sůl, sezam a chilli.
- Housky pečeme při teplotě 180 °C asi 15 minut, pokud rychle ztmavnou, ubereme teplotu na 150 °C.
Žádné komentáře:
Okomentovat