pondělí 28. prosince 2015

Jídlo o Vánocích/ Chrismas food

Dlouho se na blogu neobjevil žádný příspěvek a důvod jistě všichni znají - byly Vánoce. Nevím, jak to máte s jídlem o Vánocích vy, zda-li se hlídáte v tom, co sníte nebo jestli se nijak neomezujete. Já patřím ke druhé skupině. Od 24. do 27. se vždycky na chvíli vyrvu z klasického režimu zdravého jídla a jím naprosto všechno a ve velkém. Na Štědrý den máme klasicky kapra s bramborovým (majonézovým) salátem a spoustu cukroví. Na snídani jsem měla vánočku, jelikož ta k tomu patří, ale udělala jsem si ji trochu po svém - s banánem a ořechy:
Vratíme-li se ještě chvíli k cukroví, po několika zkušenostech z minulých let již zdravé cukroví nedělám. Kousky z vloček, bez cukru, s medem a různými náhražkami cukru a z různých náhrad klasické bílé mouky totiž vždy zůstanou v pozadí rohlíčků, čokoládových krémů, lineckého apod., skoro nikdo je nejí, zbývají vždy na tácu jako poslední a potom se většinou po Vánocích vyhazují. Já sama si potrpím spíše na nepečené cukroví a mám ráda domácí rafaelo z kondenzovaného mléka a kokosu a dále rumové kuličky (piškoty, rum, cukr, kakao, ořechy, máslo a trochu vody).
Jestli máte také během svátků slavnostní obědy s návštěvami a chcete- li trochu odlehčit svému jídleníčku a tělu, ale přesto své hosty dobře pohostit a dopřát jim, doporučuji zvolit jako slavnostní oběd trochu jinou variantu ryb a brambor - lososa v páře a štouchané brambory. Když menu doplníte koprovým dresingem, bude to super! Navíc tohle jídlo lze použít i jako zdravou a lehkou verzi kapra se salátem. 

Na závěr ještě tip na odlehčený vynikající vánoční dezert - pomerančový cheesecake s pomerančovou omáčkou. Základ je v podstatě téměř stejný jako zde, jen je do krému přidaná pomenačová kůra a šťáva. Pomerančová redukce je také z pomerančové sťávy, dužiny, másla a cukru krystal. Celá směs se nechá probublat, aby zhoustla a přidá se k cheesecaku. Pomeranče mám spojené s Mikulášem a ani na Vánoce u nás nikdy nechybí. Navíc po čokoládových máslových krémech je to příjemná změna.
Na závěr bych Vám chtěla popřát krásný zbytek povánočního času a překrásný Nový rok plný lásky, pohody, zdraví a dobrého jídla :))




čtvrtek 17. prosince 2015

Vynikající porkový krém/ Delicious leek cream

Jen se přiznejte, jak často jíte pórek neboli pór zahradní? Myslím, že odpověď je u většiny lidí podobná, a to že občas... jak často, už ale nevědí. Přitom je to naprosto perfektní, celkem levná a zdravá surovina. Stojí doslova pár korun a obsahuje vitamíny A, B, C, D a vápník, železo a hořčík. Já jsem dnes připravila lahodný pórkový krém. Chcete-li ho vyrobit zdravě, je možné jen na sucho nebo na minimu oleje orestovat základ, přidat vodu, rozmixovat a ochutit. Já jsem dělala trochu více kalorickou variantu, jelikož jsem cibulku restovala na másle a základ jsem zalila zeleninovým vývarem. 

Ingredience na 3 porce:
  • 2 vetší brambory
  • 1 pórek
  • plátek másla
  • zeleninový vývar
  • cibulka
  • česnek dle chuti
  • sůl, kari
  • 2 lžíce smetany na vaření
 Postup:
  1. Orestujeme v hrnci na másle na drobno nakrájenou cibulku, poté přidáme na kostičky nakrájené brambory a promícháme. Zalijeme vývarem tak, aby byla zelenina ponořená asi 1,5 cm pod hladinou a vaříme.
  2. Jakmile jsou brambory téměř měkké, přidáme na kolečka nakrájený póreka povaříme. Polévku odstavíme z plamene/ plotny, přidáme česnek, sůl a kari (kvůli barvě) a rozmixujeme.
  3. Při servírování každou porci ozdobíme lžící smetany, nakrájeným pórkem, případně chilli.
Bon appetit!




středa 16. prosince 2015

Kuřecí kuskus se zeleninou na bylinkovém másle/ Chicken couscous with herbbutter vegetable

Vím, že skoro u každého receptu píšu, že je to rychlovka, ale tenhle je vážně super rychlý, nutričně vyvážený, zdravý a hrozně dobrý. Jedná se o lehce pikantní kuskus s kuřecím masem, paprikou a česnekem, ke kterému je podávaná zelenina na bylinkovém másle. Kuskus stačí zalít horkou vodou a nechat odstát, maso, cibulku a papriku máte orestovanou za cca 5 minut a když si koupíte super mraženou zeleninu s bylinkovým máslem, kterou mají třeba v Bille, tak máte asi za 15 minut skvělý oběd:).

Ingrediance na 2-3 porce:
  • polovina mističky (fotka je dole) kuskusu
  • 1 a půl kuřecích prsou- řízků
  • 1 menší červená paprika
  • polovina cibule
  • 2 stroužky česneku
  • mražená zelenina s bylinkovým máslem Buttergemüse od Arda
  • sůl, kari
Postup:
  1. Orestujeme si na drobnou nakrájenou cibulku a papriku. Poté přidáme na kousky nakrájená kuřecí prsa a dále lehce do zlatova restujeme.
  2. Během toho si do mističky dáme kuskus, zalijeme horkou vodou a necháme odstát do požadované konzistence.
  3. Promícháme restovanou směs a podle návodu připravíme zeleninu s bylinkovým máslem- dáme do hrnce či na pánvičku, přidáme lžíci vody a na středním plameni zahříváme.
  4. Restovanou směs ochutíme kari, solí a lisovaným česnekem, promícháme, přidáme kuskus a znova zamícháme.
  5. Poté stačí kuskus naservírovat a přidat bylinkovou zeleninu.
Bon appetit!








neděle 13. prosince 2015

Zdravá rajská omáčka s masovými koulemi/ Healthy tomato sauce with meatballs

České omáčky jsou hrozně dobré a blíží se Vánoce, tudíž se s nimi na návštěvách u příbuzných určitě setkáte- se svíčkovou, rajskou atd... Avšak jsou taky velmi hutné, tučné a nic moc z hlediska lidského zdraví. Kupa mouky na jíšku, zahuštění a zjemnění tučnou smetanou, k tomu několik kynutých knedlíků, to vše dělá z omáček a jejich příloh vysoce sacharidové a také tučné jídlo. Proto jsem minulý týden zkusila zdravou variantu mé oblíbené rajské a myslím, že se velmi povedla. Knedlíky jsem nahradila gnocchi z kukuřičné mouky a brambor, maso je nakombinované kvalitní mleté hovězí a vepřové bez přidání jakéhokoliv tuku. Omáčka je jen z rajčat, pasírovaných rajčat, špetky soli, pepře a česneku :))

V podstatě je jedná o takovou "rajskou na italský způsob".

Ingredience na 2-3 porce:
  • 1 500g balení kvalitního mletého masa (já jsem použila hovězí a vepřové zhruba 50% na 50%, záleží, jak moc masových koulí budete chtít vytvořit)
  • 1 cibulka
  • 2 nakládané okurky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 vejce
  • 2 velká rajčata
  • balení pasírovaných rajčat
  • 1 500 g balení gnocchi 
  • sůl, pepř
Jak na to:
  1. Nejdříve si vyrobíme snadné a rychlé masové koule- mleté maso smícháme s nadrobno nakrájenou cibulkou, nakládanou okurkou, vejcem, česnekem, solí a pepřem. Vše důkladně promícháme, vytvoříme kuličky a dáme péct do trouby na pečícím papíře na 200°, dokud nebudou lehce zlatavé.
  2. Přichází na řadu omáčka- orestujeme si lehce nakrájená rajčátka na pánvi, můžeme i malinko podlít, jde nám o to, aby se rajčata lehce rozvařila a změkla. Poté přidáme lisovaná rajčata (můžete hanradit také protlakem, ale není to ono:)), zamícháme a necháme probublat a povařit, občas zamícháme. Jakmile budou masové koule skoro hotové, omáčku chutíme lisovaným stroužkem česneku, solí a pepřem.
  3. Gnocchi připravíme podle návodu. Můžeme si vyrobit také svoje, ale o tom až v jednou z příštích příspěvků:).
  4. Koule můžeme dát na chvilinku ještě povařit do omáčky a poté směs omáčky i masa servírujeme s gnocchi.
Bon appetit!





čtvrtek 10. prosince 2015

Superrychlovky/ Superquicks

Někdy nemáte moc času, ale máte chuť na něco dobrého a zdravého. Já tyhle situace řeším krémovými polévkami (jak jste si už nejspíš všimli), které tvoří nejčastěji jen 3 ingredience- jeden druh zeleniny, brambory a voda. Potom přidám pouze koření a je hotovo. 
První krémová polévka je superychlá žampionová polévka:
Osmahneme cibulku, přidáme brambory, krátce orestujeme, zalijeme vodou, aby byly brambory ponořené a povaříme do měkka. Přidáme orestované žampiony, poté rozmixujeme, přidáme sůl, pepř a česnek. Ozdobíme smetanou a žampiony. voilà!




Druhá polévka je dýňová rychlovka:
Orestujeme cibulku, přidáme brambory a dýni, zalijeme vodou a vaříme do měkka. Ochutíme solí, pepřem a opět česnekem, rozmixujeme a je zase hotovo. 





středa 9. prosince 2015

Cuketovo- celerové bramboráky/ Zucchini- celery- potatoe pancake

Bramboráky jsou rychlé dobré jídlo, o tom není pochyb. Problém však je, že jsou smažené, tudíž nasáklé olejem a tučné a brambory obsahují spoustu škrobu, tudíž se s nimi není dobré ládovat od rána do večera. Přidáte- li navíc bílou mouku, několik vajíček a spoustu soli, neprospěje to ani vašemu zdraví, ani vaší postavě. Proto jsem vymyselal tuhle zdravou náhradu bramboráků- jsou rychlé, výživné a tááák dobré:).

Ingredience na cca 8 menších placiček:
  • 1 větší brambora
  • půlka cukety
  • půlka celeru
  • 1 vajíčko
  • 2 lžíce pohankové mouky
  • špetka soli, majoránka, chilli, 2 stroužky česneku
Postup:
  1. Bramboru, cuketu i celer omyjeme, oloupeme a nastrouháme na hrubším struhadle.
  2. Přidáme vejce a pohankovou mouku, česnek a bylinky se špetkou soli.
  3. Vše pořádně smícháme (musí se trochu uvolnit voda ze zeleniny, díky které bude směs více "těstová")
  4. Nepřilnavou pánev potřeme olejem, jen aby se leskla, a rozehřejeme. Poté smažíme (nebo spíše opékáme) malé placičky do zlatova. 







pondělí 7. prosince 2015

Cafe Louvre Prague

Musí to trochu vypadat, že mě Café Louvre platí za propagandu :D, ale není tomu (bohužel) tak. V jednom z předchozích příspěvků jsem vám v rámci Food tips představovala mé oblíbené restaurace a CF byla mezi nimi. V neděli jsem tam byla zase a opět to bylo úchvatné. Všichni jsme si dali denní menu a cenově to vyšlo naprosto krásně (a to všichni studujeme, takže opravdu krásně a studenstky přijatělně!), prostředí připomínalo první republiku a obsluha byl rychlá a milá. A co jsme si dali?

Začnu nápoji- ty jsou zde bravurní- od nealko osvěžujícího mojita, přes léto-evokující zázvorovku s mátou, až po nakopávající cold capuccino.


Samotné chody byly nejen oku lahodící, ale taky bomba pro chuťové pohárky a v neposlední řadě nic nezdravého. Kančí gulášek s domácím houskovým knedlíkem, jaký nedělá ani vaše babička, máslový kuskus se zeleninou a salátkem, mrkvovo-dýňový krém, pražská šunka, která se rozpadala na jazyku a noky s lososem a smatanovou omáčkou.




Na konec kafíčko (je to přeci jen CAFÉ:)) a bezkonkurenční dortíčky. Schwarzwald, Sacher, malinový a sněhový.



LOKACE: *****
PROSTŘĚDÍ: *****
CHUŤ: ****
OBSLUHA: ****
CENA: ****