neděle 13. prosince 2015

Zdravá rajská omáčka s masovými koulemi/ Healthy tomato sauce with meatballs

České omáčky jsou hrozně dobré a blíží se Vánoce, tudíž se s nimi na návštěvách u příbuzných určitě setkáte- se svíčkovou, rajskou atd... Avšak jsou taky velmi hutné, tučné a nic moc z hlediska lidského zdraví. Kupa mouky na jíšku, zahuštění a zjemnění tučnou smetanou, k tomu několik kynutých knedlíků, to vše dělá z omáček a jejich příloh vysoce sacharidové a také tučné jídlo. Proto jsem minulý týden zkusila zdravou variantu mé oblíbené rajské a myslím, že se velmi povedla. Knedlíky jsem nahradila gnocchi z kukuřičné mouky a brambor, maso je nakombinované kvalitní mleté hovězí a vepřové bez přidání jakéhokoliv tuku. Omáčka je jen z rajčat, pasírovaných rajčat, špetky soli, pepře a česneku :))

V podstatě je jedná o takovou "rajskou na italský způsob".

Ingredience na 2-3 porce:
  • 1 500g balení kvalitního mletého masa (já jsem použila hovězí a vepřové zhruba 50% na 50%, záleží, jak moc masových koulí budete chtít vytvořit)
  • 1 cibulka
  • 2 nakládané okurky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 vejce
  • 2 velká rajčata
  • balení pasírovaných rajčat
  • 1 500 g balení gnocchi 
  • sůl, pepř
Jak na to:
  1. Nejdříve si vyrobíme snadné a rychlé masové koule- mleté maso smícháme s nadrobno nakrájenou cibulkou, nakládanou okurkou, vejcem, česnekem, solí a pepřem. Vše důkladně promícháme, vytvoříme kuličky a dáme péct do trouby na pečícím papíře na 200°, dokud nebudou lehce zlatavé.
  2. Přichází na řadu omáčka- orestujeme si lehce nakrájená rajčátka na pánvi, můžeme i malinko podlít, jde nám o to, aby se rajčata lehce rozvařila a změkla. Poté přidáme lisovaná rajčata (můžete hanradit také protlakem, ale není to ono:)), zamícháme a necháme probublat a povařit, občas zamícháme. Jakmile budou masové koule skoro hotové, omáčku chutíme lisovaným stroužkem česneku, solí a pepřem.
  3. Gnocchi připravíme podle návodu. Můžeme si vyrobit také svoje, ale o tom až v jednou z příštích příspěvků:).
  4. Koule můžeme dát na chvilinku ještě povařit do omáčky a poté směs omáčky i masa servírujeme s gnocchi.
Bon appetit!





Žádné komentáře:

Okomentovat