čtvrtek 3. prosince 2015

Polévka z červené čočky/ Red lentil plant soup

Divím se, že se tenhle recept ještě neobjevil na blogu, jelikož polévka z červené čočky je absolutně perfektní. Recept znám již několik let a vařím ji vždy, když nevím co by a mám chuť na něco zdravého a výživného. Je ze dvou základních ingrediencí a navíc hotová během půl hodinky. V podstatě se dá vařit a než bude hotová, stihnete rychle třeba vysát byt, umýt nádobé nebo udělat něco do školy či práce. Správně by se měla dělat z vývaru, ale když jej nemám po ruce a nechce se mi vařit, dělám ji jen "z vody" a je také moc dobrá. Podávám ji s opečenými krutonky, petrželkou nebo jen tak. Dnes jsem zvolila zdravý chléb Penam.

Červená čočka nezpůspbuje narozdíl od normální čočky nadýmání, obsahuje selen, zinek a vitamin B6. Má velký podíl vlákniny a nízký glykemický index, pomáhá tedy udržovat vyrovnanou hladinu cukru v krvi.

Ingredience na 4 porce: 
  • 400 g čočky
  • 2 větší lžíce rajského protlaku
  • olej
  • 1 malá cibulka
  • 1- 1,5 litru vývaru či vody
  • 1 stroužek česneku, sůl, pepř
Rychlý postup: 
  1. Nejdříve si osmahneme na oleji cibulku do zlatavo- sklovata. Poté přisypeme čočku, promícháme, zalijeme vývarem či vodou a dáme vařit zhruba na 25- 30 minut na středním plameni.
  2. Jakmile je čočky měkká, přídáme 2 lžíce rajského protlaku, promícháme a necháme probublat.
  3. Poté přidáme česnek, sůl a pepř.
  4. Rozmixujeme a podáváme s krutony.
Bon appetit!








Žádné komentáře:

Okomentovat