pondělí 25. ledna 2016

Karbenátek- sekaná- hambáč/ Burgers

Nepatřím mezi holky, co jedí jen drůbež a ryby. Občas si dám ráda masové kuličky z hovězího masa, katbenátky, domácí sekanou nebo dobrý hamburger. Hovězí nebo vepřové maso má spoustu důležitých prvků (třeba nezbytné železo) a pokud se nekonzujmuje nadmíru, je tahle pochoutka tělu prospěšná.

V pražské restauraci/ baru/ hospodě Tlustá koala na Senovážné ulici v centru na Praze 1 připravují celkem dost dobrých jídel. Já tam vyzkoušela hrozně snadný, ale vděčný a lahodný pokrm - Placičky tlusté koaly podávané na chlebu s hořčicí a restovanou cibulkou. Jak název napovídá, potřebujete pouze dobrý opečený nebo čerstvý chléb, dijonskou nebo nějakou výraznější francouzskou hořčici, hovězí či smíšený (hovězí + vepřové) karbenátek/ placičku a restovanou cibulku. Ač se to nezdá, třeba k pivu - v Koale doporučuji pšeničný Hoegaarden s citronem- je tahle pochoutka naprostá bomba!




Já jsem zkusila doma něco podobného. Opekla jsem 2 půlky chleba, potřela hořčicí, přidala plátek dobrého kvalitního tvrdého sýru, zelený ledový salát a plátek domácí sekané, která zbyla od oběda. Výsledek je překvapivě moc dobrý a hlavně hotový asi za 2 mniuty:).


sobota 23. ledna 2016

Rychlovky posledních dní/ Quicks of last days

Poslední dobou nemám fakt na nic čas, jak vidíte, tak ani na blog. Jen se učím, pracuju a spím :D a vařím a připravuji jen samé rychlovky.

Včera například vynikající "Cézar" salát, na který najdete recept snad všude, ale pouze někde bude správný. Originál Caesar salát je z opečené bagety s česnekem, římského salátu, parmezánu a klasické zálivky s ančovičkami. Já jsem udělala tak trochu "double fake", jelikož jsem navíc přidala kuřecí maso a zálivku nedělala ze syrových vajíček, ale z bílého jogurtu, hořčice a ančoviček. A i tak to bylo skvělé!


Občas potřebuji u učení něco jíst, uždibovat, ujídat... a superzdravý mrkvičkový salát s celerem se k tomu hodí. Skoro vždycky hned zmizí, protože je vynikající. Celer se v něm ztratí, takže odpůrci celeru se nemusí bát ochutnat. Ingredience jsou: jablka, mrkve, celer, trochu třtinového cukru a grepová šťáva.





Další superzdravou a superrychlou záležitostí je kedlubnová polévka. Kedlubny jsou vynikající čerstvé, ale stejně tak vám budou chutnat taky v polévce. Je potřeba zhruba 2 velkých kedluben, 2 velkých brambor, cibulky, česneku, 1 mrkve, soli, pepře, muškátového oříšku a trochu chilli. 



Vždycky, když nám zbydou uzeniny typu salámů a klobás (moc je nekupujeme, takže spíše po nějakých oslavách, Vánocích atd...), dají se využít na lahodné zapečené těstoviny. Na těstoviny přidáme třeba papriku, smícháme s rozšlehaným vajíčkem, ochutíme, navrstvíme salám nebo klobásu a zasypeme sýrem. 




Na večer místo brambůrků občas připravuji pečené celerové chipsy, chipsy z řepy nebo mrkve. Parádní je také orestovat žampiony na pánvi na troše oleje se solí a pepřem - pro návštěvy nebo jen tak k filmu:).




Na konec špagety s naprosto perfektní omáčkou z Kauflandu a masovými koulemi. Kuličky byly hotové asi za 20-25 minut (recept na ně zde) a špagety s omáčkou byly jen formalita, stačilo jen smíchat. 




středa 20. ledna 2016

Zázvorový nápoj/ Ginger drink

Naprosto miluju zázvor a to hlavně v zimě!
Je to úžasná surovina, ze které můžete připravovat dezerty, hlavní chody, je svělý jako součást asijských jídel a polévek a úžasný na výrobu nápojů.

A má asi tisíc účinků:

  • Je antibakteriální a protizánětlivý
  • Navozuje chuť k jídlu
  • Pomáhá proti žaludečním nevolnostem
  • Snižuje cestovní nevolnost
  • Je prevencí proti chřipce a rýmě
  • Mírní potíže při chřipce a rýmě
  • Uklidňuje a zmírňuje bolesti hlavy
  • Zpomaluje některé druhy rakoviny
Já z něj strašně ráda vyrábím domácí teplý voňavý nápoj. Suroviny jsou následující:
  • oddenek zázvoru (odkrojte množství, které budete potřebovat v závisloti na tom, jak moc "ostrý" nápoj chcete. Na menší konvičku nápoje stačí kousek 1x2 cm, nebo chcete- li výraznější chuť, 2x3 cm)
  • citron
  • javorový sirup nebo cukr
  • voda
  1. Zázvor nakrájíme na malinké kousky (co nejmenší!), hodíme ho konvičky a zalijeme vroucí vodou.
  2. Odvar necháme odstát a jakmile už nebude horký, ale spíše teplý, vymačkáme do něj citron a osladíme sirupem nebo cukrem. Nikdy nedávejte citron a sirup do vroucího nápoje, protože by přišli o svoje cenné látky.
Nápoj take můžete dát do ledničky a nechat vychladit - je z něj potom super osvěžující nápoj, ale o tom až v létě... :)




Bon appetit!

úterý 19. ledna 2016

Salátové období/ Time of salads

Během Vánoc a Silvestra jsem se opravdu hodně přejedla všemožných hutných a sytých příloh- knedlíků, bramborových salátů, kaší, těstovin i rýže. Proto v tomhle ještě trochu "povánočním období" vyhledávám spíše zeleninové saláty s nějakou bílkovinou- vejcem, masem, rybou. 

První salát je z Výtopny na Václaváku. Nebyl vyloženě špatný, tuhle síť, kde nápoje rozváží mašinky a vláčky, mám celkem ráda, ale příště si tady už dám zase jenom pivo nebo míchaný nápoj, protože ty tu mají fajn:) (jídlo ujde, ale nečekejte nic extra)

Druhý salát je spíš směs vepřového kebabu a spousty zelného salátu s arabským chlebem.  

Můj extrarychlý domácí salát s kuřecím masem a vejcem. 
Recept:
  1. Smíchat najemno nakrájený ledový salát, pár cherry rajčátek.
  2. Dresing je z kelímku bílého jogurtu, lžičky hořčice, lžičky majonézy, na jemno nakrájené cibulky a nakládané okurky. Osolit, opepřit.
  3. Vše smícháme a ozdobíme drůběžím řízkem a vařeným vejcem na tvrdo nebo na hniličko
Salát většinou dělám, když mi zbyde nějaký řízeček z oběda atd., ale když člověk dostane chuť, může si řízek/ steak připravit speciálně jako přísadu do salátu.





Na závěr jeden napůl snězený salát Colesaw, který miluju! Zelí, cibulka, mrkev, trochu majonézy, sůl a pepř.


úterý 12. ledna 2016

Cizrnový salát/ Chickpea salad

Tohle bude možná trochu zvláštní příspěvěk, nicméně objevila jsem skvělé, zdravé a moc chutné jídlo a musím se s vámi o něj podělit:).
V Kauflandu jsem si koupila balený cizrnový salát (bohužel již nevím výrobce, ale byl tam jediný), jelikož jsem si chtěla dát nějakou lehkou večeři a na klasický zeleninový salát jsem neměla chuť. Mé překvapení bylo veliké, když jsem zjistila, že tenhle salát je bombastický. Tvoří jej sterilizovaná cizrna, paprika, kukuřice, mrkev, okurka a cibulka. Dál je ochucený jen pažitkou, solí, pepřem a octem. 
Brzy si ho udělám doma - smícháním uvařené cizrny, papriky a naložených okurek, mrkve a cibulky - všechno musí být nadrobno nakrájené. Přidám pažitku, sůl, pepř a citronovou šťávu. Doufám, že bude stejný, jako ten koupený nebo alespoň podobný! Hodí se k lehké večeři, jako předkrm s pečivem nebo jako příloha k hlavnímu chodu. :)




neděle 10. ledna 2016

Limetkové filé se šťouchanými bramborami a koprovým dresingem/ Lime fish fillet with mashed potatoes and dill dressing

Jestli jsem něco neměla ráda, tak balené mražené filé. Vždycky se strašně vysušilo a bylo takové bez chuti. Potom jsme si pořídili parní troubu a příprava všech ryb, včetně filé, začala být úplně úžasná - bez tuku a za pár minut. Filé většinou nemá výraznou chuť jako třeba losos apod., tudíž se musí připravit nějak speciálně. Já jsem vyzkoušela naložit ho na chvíli do limetkové zálivky a musím říct, že bylo perfektní. K rybě se mi navíc parádně hodí kopr, takže dresing byl taky jasný. Šťouchané brambory jsem podávala pomocí formiček, které jsem dostala k Vánocům:)).

Ingredience:

  • balení rybího filé dle chute (podle počtu osob)
  • 2 limetky a 1 citron
  • chilli
  • sůl
  • brambory
  • trocha mléka
  • zakysaná smetana
  • kopr - mražený či sterilizovaný nebo jaký máte po ruce
  • stroužek česneku
Postup:

  1. Jako první jsem si vyrobila zálivku/ marinádu - smíchala jsem šťávu z limetek a citronu, přidala sůl, rozmačkaný česnek a chilli. Do marinády jsem dala filé asi na 20 minut.
  2. Máte-li parní troubu, stačí dát plátky filé do nádoby, lehce osolit, přidat chilli a případně ještě polít zálivkou a péct cca 20 minut. Jestli parní troubu nemáte, potom doporučuji buď filé péct v troubě na nižší teplotě, aby se nevysušilo nebo na minimu oleje na pánvi.
  3. Mezitím si uvaříme brambory, které jakmile budou měkké rozšťoucháme s malým množstvím mléka, aby z nich nebyla kaše, ale ani v nich nebyly velké kusy brambor.
  4. Smícháním smetany, kopru a špetky soli vznikne lahodný dresing k rybě:).
Bon appetit!








středa 6. ledna 2016

Cheesecake z vaječného likéru s meruňkovou marmeládou/ Egg sweet liqueur cheesecake with apricot jam

Ne vždy se každý recept povede tak, jak byste si představovali. Původně jsem měla v plánu cheesecake se spoustou tvarohu a vláčným korpusem, bohužel jsem měla málo tvarohu a másla, tudíž korpus byl sušší a náplň slabá. Přidala jsem tedy ještě vrstvu meruňkové marmelády - když je dobrá v sachertortu, tak proč ne v cheesecaku, že? Do tvarohu jsem přidala vaječný likér a voilá, lahůdka je na světě:)).

Ingredience:
  • 400 g tvarohu (cca 1 a půl balení)
  • javorový sirup nebo jiné sladidlo (naše domácí marmeláda je dost sladká, proto jsem nepoužila na tvarohovou náplň cukr, ale sirup)
  • půl hrnku vaječného likéru
  • 2 hrnky drcených sušenek
  • půl hrnku másla nebo i více, podle potřeby, aby sušenkové těsto bylo vláčné
  • meruňková marmeláda 
  • 1 vejce
Postup:
  1. Smícháme drcené sušenky a máslo do těstíčka, udusáme do dortové formy (do které dáme ještě předtím pečící papír) a dáme upéct do trouby na 10 minut na 200°. 
  2. Smícháme tvaroh (případně trošku mléka, ale není nutné), vejce, sirup a vaječný likér.
  3. Korpus vyndáme, necháme vychladnout, potřeme marmeládou a poté tvarohovou směsí a dáme péct zhruba na 40-50 minut, dokud nezačne zlátnout.
  4. Vyndáme z trouby, necháme vychladnout a podáváme.
Bon appetit!







sobota 2. ledna 2016

Lososové carpaccio/ Salmon carpaccio

Po Vánocích je čas na nějakou oddechovku, něco lehkého, zdravého a svěžího. Přesně takové jídlo jsem si dala včera v jedné restauraci a musím říct, že jsem byla nadšená. Lososové "karpáčo" je lehounké jídlo, vhodné jako předkrm nebo light večeře. Jelikož jsem si ho nepřipravovala sama, tak neznám přesnou recepturu, ale není to nic těžkého a na recept je potřeba jen pár surovin:


  • losos - nejlépe čerstvý chlazený ze specializovaného obchodu s rybami a mořskými plody (viděla jsem i carpaccio z uzeného lososa, ale to není podle mě ono)
  • olivový olej
  • citron
  • kopr
  • sůl, pepř
  • rukola či salát
  • bagetka, pečivo či plátky pita chleba
Postup nebudu ani psát v bodech, protože je opravdu jednoduchý. Stačí lososa pořádně omýt, osušit ubrouskem a nakrájet na co nejtenčí plátky (opravdu laserové, téměř průhledné). Plátky pokapeme olivovým olejem smíchaným s nakrájeným koprem a citronovou šťávou, osolíme a opepříme dle chuti. Losos skvěle ladí s chutí rukoly, případně ledového salátu. Lze přikusovat bagetku, toust či jiné pečivo, já doporučuji pita chleba.

Bon appetit!