Naprosto miluju zázvor a to hlavně v zimě!
Je to úžasná surovina, ze které můžete připravovat dezerty, hlavní chody, je svělý jako součást asijských jídel a polévek a úžasný na výrobu nápojů.
A má asi tisíc účinků:
- Je antibakteriální a protizánětlivý
- Navozuje chuť k jídlu
- Pomáhá proti žaludečním nevolnostem
- Snižuje cestovní nevolnost
- Je prevencí proti chřipce a rýmě
- Mírní potíže při chřipce a rýmě
- Uklidňuje a zmírňuje bolesti hlavy
- Zpomaluje některé druhy rakoviny
Já z něj strašně ráda vyrábím domácí teplý voňavý nápoj. Suroviny jsou následující:
- oddenek zázvoru (odkrojte množství, které budete potřebovat v závisloti na tom, jak moc "ostrý" nápoj chcete. Na menší konvičku nápoje stačí kousek 1x2 cm, nebo chcete- li výraznější chuť, 2x3 cm)
- citron
- javorový sirup nebo cukr
- voda
- Zázvor nakrájíme na malinké kousky (co nejmenší!), hodíme ho konvičky a zalijeme vroucí vodou.
- Odvar necháme odstát a jakmile už nebude horký, ale spíše teplý, vymačkáme do něj citron a osladíme sirupem nebo cukrem. Nikdy nedávejte citron a sirup do vroucího nápoje, protože by přišli o svoje cenné látky.
Nápoj take můžete dát do ledničky a nechat vychladit - je z něj potom super osvěžující nápoj, ale o tom až v létě... :)
Bon appetit!
Žádné komentáře:
Okomentovat