čtvrtek 8. října 2015

Nejlepší dýňová polévka/ Best pumpkin soup ever

Dýně je podle mě nejtypičtější potravina pro podzim. Už dlouho se chystám udělat dýňový cheesecake, nějak na to ale poslední dobou nemám čas, proto jsem si včera uvařila alespoň můj oblíbený dýňový krém. Je to kombinace všech receptů, které jsem na tuhle tematiku kdy viděla. Většinou dám zeleninu nejdřívě do trouby, dokud není zlatavá a měkká. Včera jsem ale celkem spěchala, takže vznikla mnohem rychlejší varianta mého receptu:)


Ingredience na 4-5 porcí:
  • 1 dýně hokkaido
  • 3 brambory
  • 2 mrkve
  • kelímek kysané smetany
  • trocha oleje
  • cibulka
  • 2 velké nebo 3 menší stroužky česneku
  • sůl, chilli, případně kari
  • dýňový olej na ozdobení
Jak na to:
  1.  Nejprve si oloupeme a očistéme všechny ingredience. Potom dýni, brambory i mrkev nakrájíme na menší kousky.
  2. Cibulku si nakrájíme a na miniaturním množství oleje lehce do zlatova orestujeme. Poté přidáme i zbylou zeleninu a cca 5 minut celou vzniklou "směs" opékáme ze všech stran.
  3. V dalším kroku směs zalejeme vodou tak, aby byla zelenina ponořená. Vaříme, dokud nebude zelenina měkká.
  4. Jakmile je zelenina měkká, odstavíme hrnec z plotny, přídáme smetanu, sůl, kari, chilli (s tím opatrně!) a česnek.
  5. Celou směs promixujeme a můžeme podávat- ozdobíme zakysanou smetanou a dýňovým olejem. 
Bon appetit!








Dýně není jenom dobrá, ale také neuvěřitelně zdravá. Například v receptu použitá dýně hokkaido je bohatá na vitamíny A, B, C a minerální látky (vápník, hořčík, fosfor, draslík). Pomáhá při onemocnění slinivky břišní, sleziny, žaludečních potížích, při poruchách ledvin a srdečních potížích. Má močopudné účinky, je vhodná i pro diabetiky a pro nízký energetický obsah, vysoký obsah vlákniny a detoxikační účinky je vhodná i jako součást jídelníčku při redukční dietě.

Žádné komentáře:

Okomentovat