středa 17. února 2016

Hustá čočková polévka se zeleninou/ Lentil soup with vegetable

V jednom z minulých článku (konkrétně zde) jsem vám ukazovala mojí milovanou polévku z červené čočky. Lušteniny mám totiž moc ráda, přestože jsou docela podceňovanou surovinou a málokdy se v jídelníčku objeví. Ruku na srdce, kdy jste měli naposledy nějaký luštěninový pokrm? Obsahuje spoustu bílkovin, provitamin A, vitamín C, E a B12. Nezanedbatelný je také její obsah železa a kyseliny listové. Vláknina v čočce podporuje peristaltiku, je vhodná pro diabetiky a váže na sebe cholesterol, tudíž je skvělá na snižování jeho hladiny v těle. 
Dnes jsem se rozhodla, že uvařím lahodnou výraznou hustou čočkovou polévku se zeleninou a spoustou koření. V polévce je použit kostkový masox, který normálně nepoužívám, ale zrovna téhle polévce vdechne naprostou skvělou chuť. Jestli jste však zarytí odpůrci masoxu (stejně, jako normálně já :D), lze jen ochutit solí. Chuť potom ale není taková.

Ingredience na cca 6 větších porcí:
  • jedno balení čočky (470 g)
  • 1 střední cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 3 střední mrkve
  • 3 brambory
  • trochu oleje
  • 1 kostka masoxu
  • lžička majoránky
  • lžička sladké papriky
  • 2 bobkové listy
  • špětka soli, je- li potřeba dochutit
Postup:
  1. Je dobré čočku nechat alespoň na hodinu namočit do studené vody. Já ji však jen propláchla a nenamáčela a taky byla krásně měkká, takže pokud nestíháte, není potřeba namáčet (zvýší se tím ale její stravitelnost). 
  2. Na kapce oleje krátce orestujeme najemno nakrájenou cibulku a 2 nasekané stroužky česneku. Poté přidáme čočku, bobkové listy a promíchme, zalijeme asi 3 půllitry vody a na vysokém stupni vaříme cca 25 minut.
  3. Po zhruba 25 minutách přidáme na kolečka nakrájenou mrkvičku (cca 2 milimetrové) a na malé kostičky nakrájené brambory. Do polévky přilijeme další půllitr vody a vaříme dalších 25 minut. Důležité je, aby čočka, brambory a mrkev byli měkké.
  4. Jakmile je vše měkké, přidáme 3 prolisované stroužky česneku, kostku masoxu, lžičku majoránky, lžičku sladké papriky, případně sůl a necháme ještě asi 2 minuty probublat.
Bon Appetit!





Žádné komentáře:

Okomentovat