sobota 5. března 2016

Houbové rizoto z pohanky na indický způsob/ Indian mushroom- buckwheat risotto

Máte rádi pohanku? Já jsem její velký fanoušek, především kvůli tomu, že je neuvěřitelně zdravá! Nejenže obsahuje známý rutin, velice užitečnou látku pro cévní systém a zdraví žil, je dobrá pro imunitní systém a krevní oběh, podporuje prokrvení, libido, posiluje vazivové tkáně a působí proti revmatickým onemocněním a artritidě. Taky obsahuje mangan, selen, zinek, měď, vitamín B1, B2, niacin, vitamin E a C.

Nejčastěji z pohanky dělám různé snídaňové kaše s ovocem, ořechy, kokosem nebo javorovým sirupem. Minulý týden jsem si ale udělala vynikající pohankové rizoto s žampiony a spoustou kari, takže dostalo celé jídlo lehce indický rozměr. 

Ingredience na cca 3 porce:
  • pohankové kroupy - zhruba půl balení, které je dole na obrázku
  • vývar nebo voda (s vývarem chutné lépe:)) - vývar: kroupy 2:1
  • 1 červená cibulka
  • česnek - 1-2 stroužky podle chuti
  • žampiony (250 g)
  • kari, sůl
  • olej
Postup:
  1. Nejdříve si připravíme vývar, se kterým pokrm chutná mnohem lépe. Poté dáme kroupy do hrnce, zalijeme vývarem (případně vodou) a v podstatě jen vaříme, dokud kroupy nezměknou a "nevyloupnou se".


  2. Zatímco se nám vaří kroupy z pohanky, nakrájíme si nadrobno cibulku, kterou necháme lehce osmahnout na kapce oleje. Poté si nakrájíme žampiony na tenké pásky a také je přidáme k cibulce. Směs restujeme, dokud lehce nezezlátne.


  3. Ke směsi přidáme lisovaný česnek, kari (2 lžičky) a sůl podle chuti. Promícháme a odstavíme z plamene.
  4. Měkkou pohanku slijeme a přidáme směs hub. Dobře promícháme a necháme chvíli odpočinout, aby si chutě "sedly". Poté podáváme.
Bon appétit!




Žádné komentáře:

Okomentovat