neděle 27. března 2016

Zapečené rýžové nudle/ Baked rice pasta

Existují lidé, kteří nesmí konzumovat lepek z důvodu celiakie. Potom jsou lidé, kteří lepek vynechávají z jiných důvodů - například protože bez lepku (respektive potravin, v nichž je obsažen) se cítí lépe, hubnou, připadají si "lehčí" atd... Já jsem bez lepku vydržela asi 2 týdny, možná se mi lehce zjemnila pleť (ale možná to bylo jen placebo), možná jsem se necítila tak nafouklá, ale nevím, zda to mělo jiné účinky. Prostě se nedokážu vzdát jednou za čas křupavého pečiva, sem tam pizzy nebo koláčků. Nicméně podle několika teorií lepek "zacpe" střevo a nedochází potom k efektivnímu vstřebávání užitečných a potřebných látek. Proto se lepkem neláduju pořád, ale často nahradím pečivo kukuřičnými chlebíčky nebo třeba těstoviny těstovinami rýžovými. 

Tohle je můj vydatný recept na zapečené rýžové těstoviny se šunkou, cibulí, vajíčkem a polníčkem.

Ingredience na 1 pekáč:
  • balení rýžových těstovin
  • šunka
  • cibule
  • 2-3 vejce na tvrdo
  • sýr na posypání nebo pokládání "vršku" - parmezán, gran moravia, gouda...
  • polníček (je trochu nahořklý) nebo špenát 
  • chilli, sůl
Postup:
  1. Těstoviny uvaříme dle návodu. Mezitím na rozpálené pánvi opečeme cibulku a šunku.
  2. Uvaříme si vejce na tvrdo, které potom oloupeme a nakrájíme pomocí kráječe nebo ostrým nožem na malé kostičky.
  3. Pekáč vyložíme pečícím papírem, přidáme těstoviny, které smícháme s restovanou cibulkou a šunkou. Poté přidáme kousky vajec, polníček nebo špenát a všechno znovu promícháme. Lehce posypeme chilli a solí. 
  4. Nahoru dáme jakýkoliv sýr, který se hezky rozteče. Nejlepší je parmezán, mozarella nebo třeba gouda. Dáme péct na 220° cca na 20 minut nebo do doby, než bude povrch zlatavý.
  5. K těstovinám je dobré udělat jogurtovo- majonézový dip z řeckého bílého jogurtu, majonézy, špetky soli a pepře. Ozdobíme listem polníčku či špenátu.
Bon appetit!










Žádné komentáře:

Okomentovat