středa 30. března 2016

Lilkoto/ Auberginoto


Lilek + risotto = lilkoto.

Jednou jsem připravovala rizoto s lilkem. Bohužel když jsem už měla lilek nakrájnený a vše připravené a chtěla dát vařit rýži, zjistila jsem, že skoro žádnou nemám. Respektive mi zbýval asi jeden malý šálek rýže, což na rizoto na 3 a více procí nestačí. A tak jsem udělala "lilkoto", tedy lilek s rýží. A výsledek byl překvapivě skvělý. Tahle směs se dá jíst jako hlavní chod (třeba s parmezánem), jako příloha k masům nebo jako lehký předkrm ozdobený lilkovými chipsy. Potřebujete pouze 4 suroviny a je hotový hned. 



Lilek vejcoplodý je mimochodem mimořádně bohatý na minerální soli fosforu, vápníku, draslíku, hořčíku, železa a manganu. Jeho šťáva má antibiotické účinky, čerstvé plody snižují obsah cholesterovlu v krvi. Podporuje činnost jater a tzv. čistí krev. Proto je vhodý i jako podpůrný prostředek při léčbě kožních problémů a ekzémů.

Ingredience na cca 4 porce:
  • jedna plechovka loupaných rajčat
  • hrníček rýže
  • lilek
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • olej
Postup:
  1. Nejprve lilkové chipsy. Na pánvi prudce rozehřejeme olej a přidáme na kolečka (asi 2-3 mm) nakrájený lilek. Stačí jen pár chipsů na ozdobu či na chuť. Smažíme do zlatova.
  2. Poté dáme vařit rýži dle návodu.
  3. Dále nakrájíme lilek na asi 1 cm velké kostičky, orestujeme v hrnci na troše oleje nebo na sucho a podlijeme vodou. Přidáme poklici a dusíme ve vlastní šťávě a páře do měkka (cca 15 minut).
  4. K lilku přidáme plechovku rajčat (lze nahradit normálními rozmixovanými rajčaty) a chvíli mícháme. Poté do směsi přidáme rýži, česnek, sůl a pepř.
  5. Lilkoto ještě chvíli redukujeme, aby nebylo úplně tekuté a poté podáváme s chipsy.
Bon appetit!








Žádné komentáře:

Okomentovat