čtvrtek 24. září 2015

Celerový krém s restovanou mortadelou a celerovými chipsy/ Celery cream with roasted mortadela and celery chips

Celer moc lidi nejí, asi kvůli jeho nevýrazné chuti. Jeho kořeny jsou ale bohatým zdrojem vitamínů B1, B2, B6 a C, dále draslíku, kyseliny listové, hořčíku, vápníku, železa, fosforu, sodíku a mnoha aminokyselin. Doporučuje se taky při obezitě, jelikož urychluje látkovou výměnu. Proto bychom ho měli zahrnout do naše jídelníčku. Jestli nevíte jak celer připravit, tohle je můj oblíbený recept na vynikající zdravou krémovou polévku z celeru, která je vyšperkovaná celerovými chipsy a opečenou mortadelou:).

 Ingredience na 3-4 porce polévky:
  • 4 střední brambory
  • 3/4 kořene celeru
  • 1 cibulka
  • 1 menší stroužek česneku
  • trochu mléka na zjemnění
  • sůl, muškátový oříšek, chilli nebo pepř
  • pár plátků mortadely nebo jiné kvalitní šunky s výraznou chutí
 Easy postup:
  1. Nejdříve si očistíme a oloupeme (okrájíme?) celer, který nakrájíme. Malinkou část nakrájíme na delší pásečky, které dáme na plech, pokapeme olivovým olejem a dáme do trouby na 200°C, dokud nebudou zlatavé. Zbytek celeru nakrájíme na kostičky.
  2. Na kostičky nakrájíme taky brambory- očištěné a oloupané.
  3. Na troše olivového oleje si osmahneme cibulku do zlatova, přidáme nakrájený celer a brambory, promícháme a zalijeme vodou tak, aby byla všechna zelenina ponořena. Vaříme, dokud nebudou brambory s celerem měkké.
  4. Mezitím na suché pánvi orestujeme mortadelu. Nedáváme olej, jelikož pustí tuk sama.
  5. Jakmile je zelenina měkká, tak směs cibulky, brambor, celeru a vody rozmixujeme tyčovým mixérem. Přidáme mléko, které celou směs hezky zjemní. Chuť krému dodá česnek, nastrouhaný muškátový oříšek, sůl a chilli nebo pepř.
  6. Servírujeme s restovanou mortadelou a celerovými chipsy.
Bon Appetit!












Žádné komentáře:

Okomentovat