neděle 20. září 2015

Vídeň, Vienna, Wien food- co, kde, proč?

Včera jsem se vrátila z malinkého výletu do Vídně. Vídeň je jedním z mých nejoblíbenějších evropských měst, i co se jídla týká :).

Byla jsem tam několikrát, poprvé na delší dobu však až před posledními Vánocemi. To jsme veškerý čas trávili na vánočních trzích, které mimochodem doporučuji někdy navštívit, protože jsou vážně nádherné! Na všech větších náměstích máte možnost koupit si skvělý svařák nebo punč v krásných hrníčcích, které si potom můžete odvést domů. Na trzích jsme se také téměř pořád stravovali. Je tam možnost ochutnat spoustu rakouských vánočních pokrmů, trdelníků, sladkostí, klobás, mas, těstovin... vážně všeho. Celou dobu jsme chtěli ochutnat dvě věci- vídeňský řízek (Wiener schnitzel) a dort Sacher (Sachertorte). Řízek jsme ochutnali až na nádraží v jednom fastfoodu a přesto, že jsme si ho nedali v žádné vyhlášené restauraci, byl moc dobrý, doplněný o jejich speciální bramborový salát a hranolky. Sachrův dort jsme ochutnali v Café Hawelka, o kterém bude psáno níže.






Zpět k našemu včerejšímu výletu. Opět jsme do Vídně nejeli primárně jíst a užívat si místní kuchyni, ale jeli jsme nakupovat (je zde velký Primark v G3 nákupním centru, holky jistě chápou :D). Jelikož nákupy nám zabraly velkou část dne, vydali jsme se jen na rychlou procházku centrem u Stephansplatzu, kde se také nachází naše, již výše zmíněná kavárna Café Hawelka. Jedná se o dnes už legendární kavárničku, která je relativně malá, ale naprosto úžasná. Má takovou speciální prvorepublikovovu atmosféru, je hezky v centru (jen malý kousek od Stephansdomu) a dokážete tam vydržet sedět klidně několik hodin. Při minulé i nynější návštěvě jsme si objednali to samé- Sachertorte a místní pivo. Dort se Vám bude přímo rozplývat na jazyku a pivo, které se k dortu na první pohled nehodí, Vás neuvěřitelně osvěží a i "nepivařům" bude chutnat. Příště si tam snad už konečně dáme kávu, která je tam prý bezkonkurenční!

Café Hawelka
Dorotheergasse 6
1010 Wien
http://www.hawelka.at/cafe/de/




Při naší vánoční návštěvě jsme seděli uvnitř, kde je atmosféra taková intenzivnější a "kavárenštější"
Tím náš výlet ale nekončil. Při zpáteční cestě jsme ještě skočili do Merkuru, místního obchodu s potravinami. A můžu říct, že jsem byla vážně překvapená. Takový výběr NAPROSTO VŠEHO, jsem snad ještě neviděla. Neuvěřitelně moc čerstvého ovoce a zeleniny, ovocných smoothies a šťáv, sojových mlék, které u nás seženete jen v omezeném množství a draho!! Tolik ryb a mořských plodů, koření, sladkostí- úžasný! My jsme si tam koupili "jen" špenátové smoothie, které chutnalo i mému příteli, a to je co říct, dále velké kokosové sojové mléko Alpro (asi za 2 eura v akci!), vynikající ořechový štrůdl a super müsli ve velké doze, která se nám krásně hodí do kuchyně:).




Takže jestli někdy vyrazíte do Vídně (a to byste fakt mohli, jelikož vlakem i autem jste tam z ČR celkem rychle), doporučuji navštívit Café Hawelka a koupit si pár věcí v Merkuru, nebudete litovat!

Žádné komentáře:

Okomentovat