čtvrtek 5. listopadu 2015

Pikantní květákový krém s pepřovým sýrem/ Piquant cauliflower cream with pepper cheese

Kdy jste naposledy měli květák? Já už si ani nevzpomenu, ale nejspíš to bylo už dávno a jednalo se o klasický smažený květák v trojobalu. Květák se konzumuje hrozně málo, přitom je tak hrozně zdravý! Květák obsahuje malé množství sacharidů a proteinů a skoro žádný tuk. Dále obsahuje provitamin A (betakaroten), vitamin B a E a významné množství vitaminu C. Z minerálů obsahuje velké množství draslíku a nepatrné množství sodíku. Nachází se v něm i hodně vápníku, hořčíku, fosforu a železa a stejně tak i chrom, zinek, mangan, měď a selen. Prostě zásobárna zdraví:))

Jak květák nejlépe zdravě zpracovat? Já ho mám ráda na másle v rámci orestované zeleniny třeba k masu. Ale úplně nejlepší je můj květákový krém s pikantní chutí.

Ingredience na 4 střední porce:
  • květák
  • 2 větší brambory
  • 100 ml mléka
  • cibulka
  • česnek
  • sůl, chilli
  • pepřový sýr (jakýkoliv sýr s pepřem, který má štiplavou výraznou chuť)
Jak na to:
  1. Orestujeme si na troše oleje cibulku a 1 celý stroužek česneku. Jakmile je cubulka zlatavá, přidáme očištěný květák rozlámané nebo nakrájený na malé růžičky (kousky) a také ho lehce orestujeme. 
  2. Přidáme na kousky nakrájené očištěné a oloupané brambory, opět chvíli orestujeme a celou směs zalijeme vodou, aby byla zelenina ponořená. Vaříme do změknutí zeleniny.
  3. Je-li směs měkká, rozmixujeme ji, přidáme 100- 150 ml mléka, chilli, sůl a 2 stroužky nakrájeného česneku. Opět promixujeme.
  4. Podáváme s pikantním sýrem a zdravou variantou pečiva.



 Bon appetit!


Žádné komentáře:

Okomentovat