středa 11. listopadu 2015

Rýžové nudle s omáčkou z řapíkatého celeru/ Rice noodles with celery sauce

Již v předchozích příspěvcích jsem se zmiňovala, že poslední dobou ze svého jídelníčku vyškrtávám lepek. Celkově jsem nikdy nějak neholdovala bílému pečivu, chlebu apod., ale nejíst třeba ani celozrnné pečivo nebo těstoviny není úplně snadné, jelikož je jídelníček potom trochu limitovaný. Jako náhražku těstovin jsem ale objevila úplně náhodou rýžové nudle, které jsou bez lepku a v podstatě jen z rýže. Také teď trochu experimentuji se zajímavými a ne uplně zvyklými druhy zeleniny a ovoce- v tomto případě s řapíkatým celerem. Tenhle pokrm je úplně skvělý, lehký a maximálně bezlepkový :)

Přednosti řapíkatého celeru:
  • Má mnohem více vitaminu C, než například citrusy.
  • Je skvělým zdrojem B-komplexu.
  • Z vitaminů v něm najdeme také A, K a Ečko.
  • Z minerálů můžeme získat největší množství fosforu, ale také naše tělo obohatí o vápník, draslík a zinek.
  • Pomáhá tělu zbavovat se škodlivých toxinů.
  • Najdeme v něm Apigenin, flavonoid, který brání růstu nádorů.
  • Potraviny s vysokým obsahem nerozpustné vlákniny mívají málo kalorií a dodávají pocit sytosti. Právě proto jsou tím nejlepším jídlem pro ty, kdo chtějí zhubnout. Hrnek celeru obsahuje 1,5 g nerozpustné vlákniny.
  • Povzbuzuje metabolismus a souběžně například odstraňuje nadbytečnou kyselinu močovou.
  • Pomáhá při trávení a je velmi prospěšný pro ty, kteří mají časté problémy se zácpou.
  • Navíc je močopudný, zlepšuje práci ledvin a pomáhá naší psychice v boji se stresem.
  • Také podporuje tvorbu žluče, ale zároveň chrání před vznikem žlučníkových kamenů.
  • Podporuje činnost pohlavních žláz.
  • Zřejmě snižuje i tlak a cholesterol, ale v současné době ještě probíhají klinické studie, které by tento fakt potvrdily.
Ingredience na 3 porce:
  • 500 g mletého kvalitního hovězího masa
  • 3-4 "nožičky" řapíkatého celeru
  • plechovka rajčat bez slupky (400-500 g)
  • 10 cherry rajčátek
  • menší cibulka
  • 3 stroužky česneku
  • balení rýžových nudlí (se 4 "hnízdy"
  • sůl, chilli, kari
 Postup:
  1. Osmahneme cibulku na trošce oleje, přidáme mleté hovězí maso, promícháme a necháme restovat. Až maso lehce ztmavne, přidáme loupaná rajčata.
  2. Celou směs povaříme, přídáme oloupaný a na 2 mm kousky nakrájený řapíkatý celer a na jemno nakrájená rajčata a znova vaříme.
  3. Mezitím dáme dle návodu uvařit rýžové nudle- dáme je do vroucí osolené vody a vaříme cca 6 minut.
  4. Masovou omáčku s celerem ochutíme lisovaným česnekem, solí, kari a špetkou chilli.
  5. Nudle slijeme a promícháme s omáčkou. Servírujeme ozdobené celerem.
Bon appetit!




Žádné komentáře:

Okomentovat