neděle 8. listopadu 2015

Pohankové palačinky s tvarohovo- kofilovým krémem s ořechy/ Buckwheat pancakes with cream cheese-kofila-nut cream

Zhruba týden nejím lepek, jelikož zkouším, co to s mým tělem udělá. V rámci studia výživy i v běžných článcích jsem se dozvěděla o jeho negativních vlivech na organismus a ráda bych zkusila, jestli mi bez lepku bude lépe. Nemám žádné závažné zdravotní problémy, ale chci vědět, jestli bude mít absence lepku vliv třeba na redukci váhy, pleť, celkový pocit atd. Proto teď experimentuji a místo pečiva, mouky a podobných věcí používám různé náhražky.

Včera jsem měla chuť na palačinky a tak jsem využila pohankovou mouku. Na palačinkách to vůbec nebylo poznat, senzoricky byly téměř stejné, možná byly malinko "gumovější", ale na chuti to vůbec neubralo. Palačinky jsem doplnila sladkokyselou chutí tvarohu s kofilou a navíc jsem přidala strouhané vlašské ořechy. Kofila není úplně fitnes záležitost, ale vážně dodá krému skvělou chuť.

Ingredience na cca 9 středních palačinek:
  • 3 vejce
  • pohanková mouka 
  • mléko
  • špetka soli
  • špetka vanilkového cukru
  • vanička měkkého tvarohu
  • kofila
  • půl hrnku vlašských ořechů
  • trocha oleje
Jak na to:
  1. Klasické palačinkové těsto vyrobíme smícháním pohankové mouky, 3 vajec, mléka, špetky soli a cukru.  Přesné poměry nevím, jelikož vždy přidávám tolik mouky a mléka, aby vzniklo tak akorát tekuté těsto.
  2. Nepřilnavou pánev jen lehce vymažu olejem před každou palačinkou, pánev musí jen vypadat mastně, ale neměl by tam být tekoucí olej, aby nebyly palačinky příliš mastné.
  3. Palačinky osmažím/ upeču, mezitím si vyrobím krém. Smíchám tvaroh s mlékem, aby vznikla dobře roztíratelná kaše- doporučuji začít třeba s 50 ml mléka a neustále přidávat do požadované konzistence. Dál přidám nastrouhanou nebo na jemno nakrájenou kofilu, kterou pořádně s tvarohem rozšlehám a ještě přidám nastrouhané vlašeské ořechy. Do krému můžeme přidat špetku vanilkového cukru.
  4. Palačinky potřeme, srolujeme a ozdobíme strouhanými ořechy.
Bon appetit!






Žádné komentáře:

Okomentovat